Properament a Sant Miquel de Balenyà i conjuntament amb la Mancomunitat La Plana, s'endegarà una recollida de l'oli vegetal que també implicarà a la majoria dels pobles mancomunats i que té com a objectiu millorar la gestió d'un residu que ocasiona importants problemes al medi ambient.
L'oli vegetal, és un residu que es produeix a totes les cuines de les nostres llars i que sovint no som conscients que es tracta d'un potent contaminant i que, si es recull i es porta al gestor adequat, passa a ser un residu aprofitable. Estem parlant de l'oli que hem utilitzat per cuinar, amanir o del que prové de les llaunes de conserva, tant si és d'oliva com de gira-sol o d'alguna altra llavor. No parlem en cap moment de l'oli de motor o l'oli mineral, que també cal separar-lo, però que cal portar-lo únicament a la deixalleria perquè té un circuit totalment diferent per poder-lo aprofitar.
Per què hem de reciclar l'oli vegetal?
L'oli vegetal és un residu molt contaminant, que s'ha de separar per poder-lo recollir selectivament i aprofitar-lo. Si a causa dels mals hàbits no s'acaba reciclant i s'aboca a la pica o al vàter, aquest es converteix en una de les principals causes de contaminació de les aigües residuals urbanes causant problemes (embussos, males olors, etc.) a les canonades, i encareix i complica la depuració de les aigües residuals perquè impedeix que els microorganismes que depuren l'aigua treballin i malmet la qualitat de l'aigua i dels fangs de les depuradores i contamina les conques, els aqüífers i el mar. Cal saber que un litre d'oli pot contaminar fins a mil litres d'aigua!
Què farem amb l'oli vegetal?
En breu es farà una recollida selectiva per evitar aquests efectes nocius i serà tan senzill com posar l'oli vegetal usat en envasos de plàstic tancats i dipositar-los al contenidor, com el que veieu a la imatge, i que tindreu situat en un punt estratègic del municipi.
No obstant, recordeu que també el podeu continuar portant a la deixalleria fixa, situada a Malla dins l'horari d'obertura de 10 a 13 i de 15 a 19h de dilluns a dissabte. També el podeu portar a la deixalleria mòbil els propers dies 10 i 11 d’abril. D'aquest oli vegetal usat es pot produir biodièsel, energia renovable no contaminant. També se'n fa sabó, productes de cosmètica i productes d'alimentació animal. El Bio dièsel és un biocombustible no tòxic amb les mateixes característiques que el dièsel i que es pot fer servir en qualsevol tipus de vehicle dièsel. Produeix un 80% menys d'emissions que el petroli i és un recurs renovable.
Així doncs, en breu trobareu instal·lat aquest contenidor al poble i quan aquest estigui instal·lat rebreu més informació a casa sobre aquesta campanya. Amb un senzill canvi d'hàbits evitarem la contaminació de l'entorn i passarem de tenir un residu a un recurs. Només queda agrair la col·laboració i implicació de tothom i us animem a seguir millorant per seguir essent un municipi amb un dels millors índex de recollida selectiva de residus.