L’activitat comercial a Sant Miquel de Balenyà

Dimecres, 11 d’octubre de 2023

Tal com s'ha publicat a la revista Gallaret número 459, el projecte RUSTIK continua amb el seu objectiu d’analitzar, el territori de Sant Miquel de Balenyà i les seves dinàmiques. Aquest cop s’ha analitzat l’activitat econòmica relacionada amb el comerç.

Durant els mesos de juny i juliol, hem realitzat un Cens d’activitats comercials en planta baixa a tot l’àmbit de Sant Miquel de Balenyà. Aquest treball s’emmarca en el projecte europeu RUSTIK i té l’objectiu d’aportar coneixement a l’estat d’aquest sector d’activitat, que té gran importància a escala local. Hem dut a terme una enquesta a les activitats comercials actives, obtenint un total de 23 respostes.

Dels 63 locals en planta baixa que hi ha a l’àmbit de l’EMD, 37 estan actius (vora el 60%). L’ocupació dels locals és baixa, alineada amb el procés de tancament d’establiments (desertització comercial) que trobem a la gran majoria de petites poblacions de Catalunya. En total hem identificat 26 locals buits, però només dos d’aquests contenen un rètol de lloguer. Més de la meitat dels locals comercials se situen a l’eix Bisbe Perelló - Carretera de Seva, tot i que d’aquests, el 57% estan buits. Cal destacar la seva importància comercial, que encara avui en dia manté una alta concentració de locals.

El 60% dels negocis tenen clients provenen de Sant Miquel de Balenyà principalment. També cal destacar el PAE un element clau per moltes de les activitats econòmiques. Això es deu a la seva proximitat al nucli urbà i al gran nombre de persones no residents al poble que hi treballen. El turisme de cap de setmana, vinculat al parc natural del Montseny i Seva, és també un element rellevant per algunes activitats comercials, destacant el poble com un espai de pas important. Cal destacar que el sector proper a la C17, al Puig de l’Aguilar, té una clara vocació comarcal, mentre que l’eix Bisbe Perelló - Carretera de Seva té una composició més heterogènia, sent el que més es beneficia del turisme de cap de setmana, i el nucli urbà té una vocació clarament local.

L’oferta comercial de Sant Miquel de Balenyà, és diversa, però amb una alta presència de comerços vinculats a la restauració i al comerç alimentari quotidià (ambdós sumen el 40% dels locals actius). Cal destacar també els serveis vinculats a perruqueria o altres tractaments de bellesa que suposen un 11% i que ens parlen molt d’aquest comerç de proximitat vinculat a la població local.

El règim de tinença dels locals és variat, amb prominència del lloguer (68%). Identifiquem l’alt nombre d’activitats en lloguer com un element que frena les inversions de renovació i la implantació de mesures d’eficiència energètica.

La tipologia dels negocis no propicia la presència de pàgines web pròpies, mentre que l’ús de Xarxes Socials s’estén fins a la meitat de les activitats. La venda en línia és gairebé inexistent, tan sols 2 negocis ofereixen la recollida i entrega de comandes via whatsapp. La transformació digital és lenta, si bé manifesta la proximitat amb la clientela i la vocació local de part de les activitats, que fa que no requereixin difusió a la xarxa.

S’evidencia una creixent incorporació de mesures ambientals relacionades amb l’estalvi econòmic, que tenen el seu horitzó a mitjà-llarg termini. La gran majoria de negocis (74%) tenen instal·lats llums de baix consum, i també trobem en alguns casos altres mesures d’estalvi energètic com ara la recollida d’aigües pluvials, l’ús de lavabos de doble descàrrega i l’ús de difusors d’estalvi d’aigua (13%). Cal destacar la dificultat de la incorporació de plaques solars pel seu cost i per trobar-se molts negocis en règim de lloguer.

Darrera actualització: 11.10.2023 | 15:58