L’escola Les Basseroles ha estat el primer centre educatiu en acollir el programa educatiu ‘Embosquem-nos! Gestió sostenible dels boscos’, promogut per l’associació Estella Montseny. La formació rebuda el dimecres 3 de maig va servir per facilitar el coneixement de ben a prop dels principis de la gestió forestal sostenible.
La iniciativa va permetre aprofundir, tant a l’alumnat com a docents de cicle superior de primària, dels efectes de la gestió forestal per augmentar la biodiversitat dels ecosistemes, disposar d’uns arbres més saludables i més preparats per aguantar els efectes del canvi climàtic, prevenir incendis forestals i obtenir fusta com a potencial combustible que pot substituir part del combustible fòssil.
El material didàctic d’’Embosquem-nos! Gestió sostenible dels boscos’ se centra en una sortida en dos espais diferents. Gran part de la visita té lloc als boscos del costat del mas l’Aranyó, situat a la falda del Montseny, al municipi de Seva, des d’on s’investiga l’evolució del paisatge en els darrers 70 anys i es recullen dades d’un bosc gestionat i un bosc no gestionat. Finalment, la visita acaba al municipi del Brull, on es visita la caldera de biomassa alimentada amb l’estella produïda com a valorització del producte generat a través d’una gestió sostenible dels boscos.
El material s’ha dissenyat amb la intenció que l’equip docent dels centre pugui tenir un suport educatiu a l’hora de preparar la visita, durant l’experiència, i a posteriori, com a activitat de tancament amb l’alumnat.
En aquest sentit, el vicepresident d’Estella Montseny i president de l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, Josep Antoni Vallbona, subratlla que “cal educar sobre el nostre entorn i millor fer-ho des de ben petits. Han de conèixer què es fa per preservar els nostres boscos i perquè en puguin gaudir ara i quan es facin grans”, afegeix.
‘Embosquem-nos! Gestió sostenible dels boscos’ ha estat finançat amb el suport de l’associació Estella Montseny -implicada en el desenvolupament del PFI-PTT d’auxiliar d’activitats forestals de la Mancomunitat-, la Diputació de Barcelona, Montseny Reserva de la Biosfera, els ajuntaments d’Aiguafreda, el Brull, Seva i Tagamanent, i l’EMD de Sant Miquel de Balenyà. Ha estat conceptualitzat i elaborat pel Grup de Recerca en Construcció del Coneixement de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
El material didàctic s’alinea amb els objectius de desenvolupament sostenible que va aprovar l’Organització de les Nacions Unides (ONU) a l’Agenda 2030 i se centren en l’objectiu número 15: Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i aturar la pèrdua de biodiversitat.
Mancomunitat La Plana