En ple Segle XXI, la contaminació ambiental i acústica, no és tan sols una preocupació de les grans ciutats. L’emissió de gasos relacionats amb la combustió dels vehicles, zones industrials i presència de ramaderia intensiva, conjuntament amb una geografia “tancada”, fan que a Osona, la contaminació de l’aire pugui arribar a pics elevats durant l’any. Aquesta situació, accentuada per la sequera, dificulta encara més la dispersió d’aquests contaminants. Conèixer aquestes dades es converteix en un element central per a implantar accions que permetin millorar la qualitat de vida.
En el marc de l’estratègia Barcelona Smart Region, la Diputació de Barcelona promou el desplegament d’estratègies de ciutats i pobles intel·ligents.
Des del passat mes de desembre, i a través d’una ajuda de la Diputació de Barcelona, disposem al poble de dos sensors connectats a la plataforma Smart Region per a la consulta de dades en temps real, de la contaminació de l’aire i acústica.
Aquests sensors han de permetre avaluar la contaminació sonora i de l’aire en temps real i la seva evolució al llarg del temps. Coneixement de gran importància per al disseny, planificació i execució de les polítiques públiques més idònies en cada moment.
La contaminació acústica és un problema ambiental i de salut que es refereix a l’excés de soroll generat per diverses fonts, sent la circulació motoritzada una de les principals.
La contaminació acústica es mesura en decibels dB(A), i es marquen alhora uns objectius de qualitat del soroll en funció d’una proposta de zonificació de cada espai. L’any 2021 es va elaborar el mapa de soroll i proposta de mapa de capacitat acústica al municipi, que proposava el tram del carrer Bisbe Perelló i carretera de Seva com a zona de “coexistència de sòl d’ús residencial amb activitats o infraestructura de transport”.
Per aquests espais, les diferents normatives marquen uns objectius de qualitat acústica de 65 dB(A) en horari diürn (de 7h a 21h), de 65 dB(A) en horari de vespre (de 21h a 23h), i de 55 dB(A) en horari nocturn (de 23h a 7h).
El seguiment de les dades de contaminació ambiental que es mostren, són les referides al Diòxid de Nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió inferiors a 2,5 micres (PM2,5).
El NO2 és un gas irritant que esdevé tòxic en altres concentracions, i l’OMS (Organització Mundial de la Salut) identifica un valor màxim recomanat de 25 μg/m³.
Les partícules en suspensió (PM2,5 /PM10), són una barreja de partícules líquides i sòlides suspeses en l’aire amb un diàmetre inferior a 10 micres. Es mostren les dades de les partícules en suspensió inferiors a 2,5 micres (PM2,5) en ser les més petites i més nocives.
Amb aquests dos sensors, Sant Miquel de Balenyà monitoritza i comparteix tot un seguit de dades ambientals dins la plataforma SENTILO del projecte Smart Region. Aquestes dades,entre d’altres, ens permetran actuar de la millor manera en les diferents àrees.