Aquest mes de gener de 2024, continuant amb les feines i estudis del projecte RUSTIK, s'ha publicat a la revista Gallaret número 461, un petit resum de les principals dinàmiques de la població de Sant Miquel de Balenyà, element clau per entendre millor les necessitats futures.
Els estudis de població són imprescindibles tant per conèixer les dinàmiques del territori com per la seva planificació futura, en termes d’educació, habitatge, laborals o sanitàries i assistencials.
Les dades utilitzades en aquest estudi provenen del padró continu a 1 de gener de 2022 i del Cens de població i habitatges, realitzat l’any 2021. Ambdues fonts permeten extreure les dades per a l’àmbit de Sant Miquel de Balenyà
Sant Miquel de Balenyà presenta una població de 1373 habitants. Aquesta població ha crescut de manera sostinguda des de l’any 2018, sempre per sobre de l’1% anual, i durant el segle XXI, el creixement és de més de 250 persones (24%).
La tendència és compartida amb la resta de nuclis de Seva, que van tenir un creixement especialment sobtat l’any 2020 (+5,54%), fet que es pot relacionar amb les conseqüències de l’esclat de la Covid-19. El creixement poblacional de Sant Miquel de Balenyà i del conjunt de la comarca és un fet remarcable, que es deu al seu dinamisme, connectivitat amb àrees urbanes i oferta laboral.
El 80% de la població de Sant Miquel de Balenyà és nascuda a Catalunya, i d’aquests, tres de cada quatre ho han fet a Osona. El nombre de persones nascudes a altres comarques catalanes s’ha duplicat en el que portem de segle. El nombre de balenyanencs nascuts arreu de l’Estat s’ha mantingut estable durant els darrers anys. Durant aquests vint anys el nombre de persones nascudes arreu del món ha crescut fins a situar-se en l’11,7% actual.
134 balenyanencs, el 9,8%, tenen la nacionalitat d’altres països. Les procedències son diverses, però cal destacar la presència d’africans (vora el 70% d’entre els homes de nacionalitat estrangera) i la de gent vinguda de l’Amèrica del Nord i el Carib (més del 30% de les dones de nacionalitat estrangera).
La distribució per edats de la població de Sant Miquel de Balenyà és equiparable en general a la del conjunt de Catalunya (barres de contorn fosc al gràfic). Cal destacar de manera especial l’elevat nombre de persones entre els 40 i els 65 anys, especialment homes d’entre 40 i 44 anys. Això es deu principalment al teixit industrial de l’àmbit, que atrau un gran volum de persones en edat de treballar. L’elevada presència de persones d’aquesta edat fa que la franja més baixa, de 0 a 4 anys, també tingui valors superiors als de la mitjana catalana: una garantia de futur per al poble!
Hi ha un biaix de gènere destacable, sent un 51,6% de la població masculina. La mitjana catalana és que hi hagi més dones que homes (que són un 49,2%), una tendència que es repeteix a escala global. Aquest biaix es pot atribuir al poder industrial de la zona.
Com a resultat de l’estructura de població, l’índex d’envelliment és moderat, i l’índex de dependència tant juvenil com global (de joves i d’ancians) són reduïts.
Les projeccions de població disponibles actualment per la comarca d’Osona dibuixen un creixement de la població, en diferents graus. Aquestes projeccions són extrapolades a Sant Miquel de Balenyà, estimant així les perspectives de creixement per a l’àmbit.
En els dos primers anys de la projecció, la tendència ha estat la de seguir l’escenari alt (en vermell al gràfic de l’esquerra), fet que implica el creixement en més de 500 habitants al final del període (2046). Si bé aquestes projeccions no són definitives, s’han de tenir en compte per la planificació futura de l’àmbit de Sant Miquel de Balenyà, pel que fa a la construcció d’habitatges, però també al proveïment de serveis per a les persones. El continuat desenvolupament industrial i la millora de les comunicacions són vectors que estimulen aquest creixement i que fan pensar que el creixement futur de Sant Miquel de Balenyà s’ajustarà a la part alta de la forquilla.